ÇATI KATI YALITIMI (İZOLASYONU)

Genel Dekorasyon İşleri

Merve Dekorasyon Çatı izalasyon sistemlerinde epey bir tecrübeye sahiptir.
Uluslararası literatürde çatılar genel olarak soğuk ve sıcak çatı olarak  tanımlanmaktadır. Çatıyı oluşturan tabakalar arasında havalandırılabilen hava boşluğu bulunan çatılara ‘soğuk çatılar’ denmektedir. Meyilli çatılar genellikle bu cinstendir. Çatıyı meydana getiren tabakalar arasında hava boşlukları bulunmazsa, yani tabakalar birbiri üzerine uygulanmışsa, bu tip çatılara da ‘sıcak çatılar’ denmektedir. Düz teras çatılar bu tipe ait örneklerdir. Yapı fiziği bakımından soğuk çatıların sıcak çatılardan farkı, soğuk çatılarda su buharının ısı yalıtım katmanı ile çatı örtüsü arasındaki hava tabakası içinde uçabilmesidir. Türkiye’de çatılardaki yalıtım uygulamaları, teras çatılarda yalıtım uygulamaları ve meyilli (oturtma) çatılarda yalıtım uygulamaları olmak üzere 2 grup altında incelenebilmektedir. Teras çatılarda (sıcak çatılar) ısı yalıtımı ve su yalıtımı beraber çözümlenmelidir. Teras çatılarda yalıtım uygulamaları, ısı yalıtım malzemesinin konumuna göre aşağıdaki şekillerde uygulanmaktadır:

Meyilli çatılarda yalıtım uygulamaları 4 farklı şekilde yapılabilmektedir:

a- Çatı arası döşemesi üzerinde ısı yalıtım uygulamaları
Üzerinde gezilemeyen oturtma çatılarda, çatı arasındaki betonarme döşeme üzerine genellikle rulo veya şilte şeklinde mineral lifli ısı yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Şilteler yan yana gelecek şekilde, dikmelerin isabet ettiği yerler oyularak serilmektedir. Ancak çatı şiltesinin üzerinin parçalanmaması amacıyla üzerinde yürünmemeli veya üzerine ağırlık uygulanması önlenmelidir. Çatı arasında istenilen noktalara ulaşım, ahşap kadronlar üzerine çakılmış kalaslarla yürüme yolu yapılarak sağlanmaktadır. Kışın yoğuşma riskinin ortadan kaldırılması, yazın da çatı arasında aşırı ısınan havanın tahliyesinin sağlanması bakımından şiltelerin üzerinin herhangi bir malzeme ile örtülmemesi dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.
Üzerinde gezilebilen oturtma çatılarda ise döşeme üzerinde genellikle şilte şeklindeki mineral lifli ısı yalıtım malzemesi yerine sert yalıtım levhaları kullanılmaktadır. Mevcut beton zeminin üstü düz bir yüzey meydana gelecek şekilde harç v.s. artıklarından temizlenmektedir. Bu artıkların kazınıp temizlenmeyecek kadar çok olduğu durumlarda beton üzerine düzgünlüğü temin edecek mala perdahlı ince bir şap yapılmaktadır. Bu şap kuruduktan sonra üzerine naylon veya bitümlü örtü serilmekte ve gerekli kalınlıkta ve yüksek yoğunlukta ısı yalıtım levhaları döşenmektedir. Yalıtım malzemesinin üstüne tekrar naylon konulmakta ve yüksek dozlu şap yapılmaktadır. İsteğe göre şapın üstü herhangi bir döşeme malzemesiyle kaplanabilmektedir.

b- Mertek üstü ısı yalıtım uygulamaları
Bir başka uygulama da mertekler üzerine uygulanan yalıtım şeklidir. Mertekler üzerinde bulunan kaplama tahtaları üzerine bir buhar kesici tabakanın serilmesiyle kadronların arasına ısı yalıtım levhaları dizilmektedir. Bunun üzerine su geçirmeyen kiremit altı örtüsü serilerek ahşap kadronlara kiremit altı çıtası çakılmakta ve kiremitler döşenmektedir.

c- Mertek arası veya altı ısı yalıtım uygulamaları
Bu uygulama şekli çatı arası kullanılabilen çatılarda eğim hizasında uygulanan yalıtım şeklidir. Isı yalıtım malzemesinin mertekler arasında olması, çatı kesiti kalınlığının artmasını önlemektedir. Bu gibi yerlerde yalıtım malzemesi olarak genellikle bir tarafı alüminyum folyo kaplı mineral lifli malzeme kullanılmaktadır. Malzemenin alüminyum folyo gibi buhar difüzyon direnci çok yüksek bir katman ile kullanılması, kış aylarında meydana gelebilecek yoğuşmadan dolayı yalıtım malzemesinin zarar görme riskini ortadan kaldırmaktadır. Malzemenin alüminyum folyolu yüzeyi, içe gelecek şekilde (sıcak tarafa) merteklerin arasına yerleştirilmekte ve merteklere tutturulmaktadır. Malzemenin üzeri isteğe bağlı olarak alçı plaka, lambri v.s. gibi tavan kaplama malzemeleriyle kaplanabilmektedir. Kaplama malzemesi ile  alüminyum folyo arasında mesafe bırakılması ile yalıtım malzemesinden daha iyi sonuç alınmaktadır.

d- Asma tavan uygulamaları
Asma tavan seviyesi, zeminden kot alınarak duvarda işaretlenmektedir. Bu işaretlemeye göre duvarlara ve varsa mekandaki kolonların çevresine, kenar çerçeve L profil montajı yapılmaktadır. Yalıtım malzemesinin uygulanmasından önce, kullanılacak yere bir karolaj planı hazırlanmaktadır. Bu karolaj planında, ihtiyaca göre belirlenecek aydınlatma armatürlerinin tipi ve miktarı da gösterilmektedir. Ana taşıyıcının üzerine T profiller, askı çubukları ve  ayarlanabilir askı yayları bağlanmasından sonra profillerle oluşturulan kesitler üzerine ısı yalıtım özelliği yanında ses yalıtımı ve akustik düzenleme özelliği olan malzeme uygulanmaktadır. Bu malzemenin hafif olması uygulamada büyük ölçüde kolaylık sağlamaktadır.
Asma tavan yapılmasını gerektiren nedenler; akustik düzenleme, ısı yalıtımı, aydınlatma düzenlemesi, yangın uyarı ve yağmurlama sistemi yerleştirilmesi, tesisatın gizlenmesi, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin yerleştirilmesi, esnek tasarım olanağı sağlanması şeklinde sıralanabilmektedir. Asma tavanlar, insanların toplu halde yaşadıkları ve kullandıkları toplantı ve konferans salonları, otel lobileri, bürolar, terminal binaları, lokanta, gazino, hastane, büyük mağazalar, spor salonları, kapalı yüzme havuzları, metro vb. kamu yapılarının yanı sıra günümüzde konutlarda da kullanılmaktadır.
Aşağıdak Çatı İzalayonu ile ilgili çalışmalarımıza bakabilirsiniz…